ОБНОВЉЕНО СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈЕ БОРЦИМА ЗА СЛОБОДУ

Уз пригодну свечаност и православни парастос, на Старом краљевачком гробљу откривено је обновљено обележје херојима палим у борбама за ослобођење Краљева у октобру 1941. године.

фото: инфоКВпрес

Ово значајно обележје које је својевремено подигао СУБНОР практично је отргнуто од заборава захваљујући иницијативи и активностима Завичајног друштва Краљево, подружнице у Београду и њеног председника Милана Д. Новаковића, а у реализацији пројекта активно су учествовали запослени у овдашњем ЈКП „Чистоћа“.

фото: инфоКВпрес

– Споменик је посвећен ратницима погинулим 1941. године који су се борили против немачке окупационе силе у намери да разбију блокаду Краљева – рекао је овом приликом Милан Д. Новаковић. – Њихови посмртни остаци су сакупљени и сахрањени у заједничкој гробници, а после Другог светског рата подигнута је надгробна спомен плоча. Тај споменик је дуго био запуштен и сада је направљен нови опсег и нова мермерна плоча како би наши јунаци остали заувек у сећању и генерацијама које долазе. 

фото: инфоКВпрес

Уз откривање, у присуству чланова Завичајног друштва и Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова „Јово Курсула“ истовремено је обављено и освештавање обновљеног спомен обележја.