ЖИЧКА ХРИСОВУЉА УРУЧЕНА ЉУБИВОЈУ РШУМОВИЋУ

На сам дан Преображења Господњег, под сводовима цркве светога Спаса у средњовековном манастиру Жичи, после вишедневног саборовања песнику Љубивоју Ршумовићу свечано је уручена “Жичка хрисовуља” – највише признање Жичког духовног сабора и једно од наших најпрестижнијих књижевних награда. 

ЉУБИВОЈЕ Ршумовић – фото: инфоКВпрес

Своју одлуку жири Жичког духовног сабора саопштио је, по дугогодишњој традицији, још на Спасовдан, 40 дана по Христовом васкрсењу, наводећи да је овогодишња Жичка хрисовуља Ршумовићу припала „за поезију са којом су узрастали многи нараштаји нашег и детињег народа“.

фото: инфоКВпрес

– Љубивоје Ршумовић је најпознатији као дечји песник, али је далеко од тога да је само дечји песник. Он је у правом, савременом смислу народни песник. Он спаја сензибилитете својих дедова и својих унука и сведочи о припадности своме времену, своме народу, као што покушава и успева већ генерацијама да том свом детињем народу улије дах игре, дах вредине и све оно што доприноси самопоуздању и животном елану – рекао је овом приликом др Драган Хамовић, председник жирија.

фото: инфоКВпрес

Као једном од 32 досадашња добитника и истинских чувара српског песничког језика и речи, лауреату је ово значајно признање које подразумева “златопечатену повељу” и преображењску икону, уручио Милош Милишић, помоћник градоначелника Краљева за културу.

фото: инфоКВпрес

– Награде годе човеку јер су нека врста признанице за оно што је радио целог живота. Данас је Преображење и размишљам шта би то мени као ствараоцу могло да буде следећи корак, после овог признања. Можда да се окренем некој врсти духовне фискултуре, да још ово времена које ми је остало проведем у миру и берићету  – нагласио је Љубивоје Ршумовић, 32. добитник „Жичке хрисовуље“. – Ова награда је нека врста круне на мом стваралаштву и почаствован сам што је то баш на овај дан, баш на овом месту, баш у Жичи. 


– Морам да признам да свако јутро напишем по једну песму. Наравно, нису то песме за неку велику хвалу или за неко велико промишљање, али то је та врста духовне фискултуре која ме одржава у кондицији – рекао је Ршумовић.


У манастирској трпезарији Светог Саве где је одржана традиционална преображењска светковина, о песничком делу Љубивоја Ршумовића говорили су Зорана Опачић и Драган Хамовић, глумац Небојша Дугалић беседио је одабране стихове лауреата, а у музичком делу програма учествовала је Јана Крижак.