УРУЧЕНИ УГОВОРИ ЗА ЕНЕРГЕТСКУ САНАЦИЈУ ОБЈЕКАТА ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић уручила је у Врњачкој Бањи уговоре о финансирању програма енергетске санације објеката од јавног значаја у 21 локалној самоуправи широм Србије за шта је укупно обезбеђено 665 милиона динара.

Мере енергетске санације објеката од јавног значаја које се финансирају кроз Јавни позив обухватају замену прозора и врата, унапређење изолације зграда, замену котлова ефикаснијим и уградњу топлотних пумпи, соларних колектора за топлу воду, модернизацију јавног осветљења и уградњу соларних панела.

фото: инфоКВпрес

– Унапређење енергетске ефикасности  је стратешки циљ државе како бисмо остварили уштеду енергије, смањили трошкове грејања зими и хлађења лети, али и умањили негативне утицаје на животну средину.  Завршетком санације смањићемо потрошњу енергије од 30 до 50 одсто у зависности од примењених мера – рекла је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић уручујући уговоре челницима и представницима локалних самоуправа.

Дубравка ЂЕДОВИЋ ХАНДАНОВИЋ – фото: инфоКВпрес

Након спроведеног Јавног позива, одобрена су средства за финансирање пројеката енергетске санације основних и средњих школа, управних зграда, вртића, домова културе, домова здравља, спортских објеката, постројења за прераду воде и јавног осветљења  у Босилеграду, Ваљеву, Владичином Хану, Врњачкој Бањи, Градским општинама Гроцка и Савски венац, Деспотовцу, Краљеву, Крушевцу, Лесковцу, Нишу, Новом Пазару, Новом Саду, Пироту, Рачи, Рашки, Свилајнцу, Трстенику, Ћићевцу, Убу и Ужицу.

– Ученици и наставници ће добити боље услове за рад у школама, деца и васпитачи у вртићима, а лекари и пацијенти у Домовима здравља. Са овим улагањима имаћемо јавне објекте са бољим условима за запослене и кориснике и истовремено са мањим трошковима за грејање – нагласила је министарка. – Пројекати су део слагалице какву Србију желимо да видимо на крају деценије, да производимо више зелене енергије, да смањимо емисију штетних гасова за око 40 одсто и значајно повећавамо енергетску ефикасност.

фото: инфоКВпрес

Према њеним речима, Министарство рударства и енергетике до сада је реализовало осам Јавних позива у оквиру којих је енергетски санирано 145 јавних објеката у исто толико локалних самоуправа. Вредност радова је 2,7 милијарди динара чиме је остварена уштеда од око 30 милиона киловат сати годишње што је, на пример, еквивалент годишњој потрошњи топлане у „Трстенику“, док је укупно смањење емисије угљен-диоксида око 12.500 тона годишње.


Нa основу пројеката који су „прошли“ на Јавном позиву Министарства рударства и енергетике, поред осталог, одобрена су средства за санацију основне школе Врњачкој Бањи, за уређење Дома здравља у Рашки, Дома културе у Владичином Хану, вртића у Лесковцу, у Краљеву је планирана санација Машинско-техничке школе, у Босилеграду модернизација јавног осветљења…