СРЕДЊОШКОЛЦИ ОБЕЛЕЖИЛИ СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ДИЈАБЕТЕСА

Под слоганом „Љубав, разимевање и подршка побеђују дијабетес“, симболичним пуштањем балона у ваздух, краљевачки срдњошколци обележили су 101. годишњицу од прве употребе инсулина и Светски дан борбе против дијабетеса пружајући подршку својим вршњацима који болују од ове болести.

На овај начин ученици Економско-трговинске, Медицинске, Електро-саобраћајно техничке школе „Никола Тесла“ и Гимназије, у сарадњи са својим професорима и Удружењем „Аларм“, желели су да скрену пажњу на неопходност да деца са дијабетесом у нашем друштву буду видљива и прихваћена.

фото: инфоКВпрес

Осим тога, и овом приликом упућен је апел држави, РФЗО, ресорном министарству и надлежним институцијама да сензори за мерење шећера у крви морају бити адекватни и доступни свима, уз обавезно повећање и броја трачица за контролу шећера и иглица за инсулински пен на месечном нивоу.

– У најкраћем, нама контрола и исправно регулисање шећера практично значи живот! Надлежни морају да се позабаве овим дугогодишњим проблемом јер је недопустиво да сензоре који су доступни о трошку државе могу да очитају само ајфон или скуп мобилни телефон. Просто, ми не желимо ајфоне, већ сензоре – каже Алекса (16), ученик друге године ЕСТШ „Никола Тесла“ коме је дијабетес тип 1 констатован пре шест и по година од када је и на инсулинској терапији.

фото: инфоКВпрес

Према његовим речима, „драстично смањење броја трачица за контролу шећера и иглица након навршене 18 године о трошку РФЗО за дијабетичаре који инсулин примају 3-4 пута дневно може се чак назвати и дискриминацијом“.

– Шта тиме желе да нам поруче, да не треба да завршимо средњу школу, да не треба да студирамо и завршимо факултете, бавимо се спортом, уметношћу, било којим активностима као и сви остали или да смо грађани другог реда – храбро поставља Алекса директно питање уједно се захваљујући вршњацима на подршци.

фото: инфоКВпрес

Према доступним, истина незваничним подацима, у Србији од дијабетеса тип 1 и тип 2 болује око 770.000 људи, међу којима је више од 5.000 деце. Сваке године, на прву рехаблитацију након констатованог дијабетеса, у Буковичку Бању јави се просечно 200 малишана и та бројка се из године у годину повећава.


– Са почетком ове школске године у свим школама у Србији на снагу је ступио обавезујући Протокол о поступању у установи са децом која имају дијабетес. Овај акт је направљен са циљем помоћи наставницима и ненаставном особљу о поступању у алармантним ситуацијама, односно када је код ђака дијабетичара низак или висок шећер – каже директорка Економске школе Драгана Пауновић из Удружења „Аларм“ и мајка четрнаестогодишње девојчице са дијабетесом. – Овдашња Школска управа инсистира на примени Протокола, сви директори и наставници школа су упознати и мислим да у Краљеву влада емпатија и подршка за децу са дијабетесом.