ОБЕЛЕЖЕН ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА И ГЕНОЦИДА

Полагањем венаца на Гробљу стрељаних 1941. године, највећем краљевачком стратишту, на пригодан и скроман начин обележен Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату.

фото: инфоКВпрес

Овом приликом венце и цвеће на хумке 2.300 невиних цивила које су у Краљеву, у знак одмазде и под зверским геслом „Сто за једниога“, окупаторски војници Вермахта стрељали за само неколико октобарских дана 1941., положили су челници овдашње локалне самоуправе, представници војске, полиције и борачких удружења.

фото: инфоКВпрес

– Стрељани су људи који су имали своје породице, радници Фабрике вагона и Фабрике авиона, краљевачке занатлије, професори… Стрељани су зато што су били Срби и ово је дан када се сећамо да се догодио геноцид над нашим народом у Другом светском рату. То се не може другачије назвати. Оно што се десило у Краљеву октобра 1941. није ништа друго него геноцид над српским народом – поручио је др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

фото: инфоКВпрес

Осим тадашњих житеља града на Ибру, октобра 1941. године Немци су стрељали и бројне избеглице из свих крајева Југославије, а највише из Словеније које су, прогоњене фашистичким терором уточиште покушале да (про)нађу у краљевачком крају.