ОСТВАРЕН РЕКОРДАН БУЏЕТСКИ ПРИХОД

И прeтходних пар година Краљево је спадало међу финансијски најстабилније градове у Србији, а тај епитет овдашња локална самоуправа оправдала је и у 2022. остваривши рекордан приход у градском буџету од 5,76 милијарди динара, што је за 11,9 одсто више од првобитно пројектованог прилива.

Према речима др Предрага Терзића, градоначелника Краљева, ради се о највећим планираним приходима у историји града на Ибру који су остварени текућим прливима у градску касу од 4,84 милијарди динара, као и суфицитом из претходних година од 915 милиона.

фото: инфоКВпрес

– Највећи приходи су од пореза и они су увећани за 17,29 одсто у односу на основни буџет. У структури пореских прихода, порез на доходак, добит и капиталне добитке бележи највећи раст од 21 процента и износи 2,9 милијарде динара. Повећање запослености на територији Краљева где је током претходних пет година запослено око 7.000 људи који плаћају порезе на зараде, допринело је бољем и бржем пуњењу градске касе – каже др Терзић.

Предлог одлуке о изменама и допунама буџета за текућу годину усвојили су чланови краљевачког Градског већа, а ова тачка наћи ће се и на дневном реду седнице Скупштине града.

– На овај начин на располагању имамо више новца за изградњу путева, за реализацију инфраструктурних пројеката и уређење градских улица, као и за нове инвестиције – нагласио је први човек града на Ибру. – Очекујем да ће растом просечне зараде увећање на овој позицији градског буџетра бити још веће и да ће Град у наредниум годинама моћи да реализује бројне капиталне пројекте.