НОВАЦ ИЗ БУЏЕТА ЗА СПОМЕН ПАРК

После вишегодишње небриге и немара градских комуналних као и других служби, „Гробље стрељаних“ у Краљеву, односно Спомен парк посвећен невино стрељаним цивилима октобра 1941. године, коначно ће добити третман какав заслужује и постати место сећања и дубоког поштовања према жртвама фашистичког злочина.

У градском буџету за наредну годину, наиме, у делу средстава опредељених овдашњем Народном музеју, предвиђена је ставка за ангажовање чуварске службе, односно физичко-техничког обезбеђења на „Гробљу стрељаних 1941“.

фото: инфоКВпрес

– Последњих година, па чак и деценија, сведоци смо да људи тамо улазе да краду делове металне ограде, чак одводе коње на испашу, и то је срамота свих нас. Зато смо обезбедили новац за постављање камера за видео-надзор целог комплекса, изградњу кућице за два чувара који ће дежурати и редовно обилазити тај простор и спречавати да уђе неко ко се неће понашати у складу са правилима – каже др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

фото: инфоКВпрес

То практично значи да, уколико одборници Скупштине града усвоје буџет за 2023. годину, формирањем чуварске службе овај монументални комплекс више неће бити стециште вандала, терен за тренинге спортских екипа, место за испашу стоке, па чак и јавни клозет.

– Планирано је да комплекс потпуно буде ограђен, а потом ћемо у ребалансу буџета обезбедити финансијска средства како би се коначно завршили радови на капели и изграђени други садржаји – додао је први човек града на Ибру. – Овај град је много пропатио и у Првом и у Другом светском рату и морамо да негујемо културу сећања на наше хероје!

фото: инфоКВпрес

И током минулих деценија било је бројних иницијатива да се комплекс Спомен парка огради, да се уреде пешачке стазе и амфитеатар и, што је најважније, оформи градска служба која ће се старати о комплексу али се све завршавало на речима и обећањима. Краљевчани се надају да се то неће и овог пута десити.