КИНЕСКА КОМПАНИЈА ПОКРЕЋЕ ПРОИЗВОДЊУ ВАТРОСТАЛНИХ ОПЕКА

Погон СТВО (смолом и тером везаних опека) који се својевремено налазио у саставу краљевачког „Магнохрома“, некадашњег гиганта европске, па и светске ватросталне индустрије, почетком јуна ове године требало би поново да започне производњу ватросталних опека.

То је намера и план новог власника СТВО погона, кинеске компаније „Пунаји Доо Краљево“ која послује у склопу „ПРЦО Групе“, једне од највећих светских корпорација у производњи ватростасталних материјала. Планирана је углавном аутоматизована производња за коју ће се сировине добављати директно из Кине.

фото: инфоКВпрес

– Укупна инвестиција прве фазе износи око седам милиона евра за производњу 30.000 тона опека на годишњем нивоу. Надам се да ће се на то надовезати друга фаза инвестиције од три милиона евра за повећање капацитета на 50.000 тона опека годишње, што нам је и стратешки циљ – каже Лиу Лиан Бинг, потпредседник коропорације задужен за све пројекте изван Кине, истичући да ће процес производње у Краљеву бити најмодернији у Европи.

Овом приликом градоначелник Краљева др Предраг Терзић је изразио задовољство што ће се у овом граду обновити и наставити традиција производње ватросталних опека.

фото: инфоКВпрес

– У граду који се последњих неколико година, захваљујући председнику и Влади Србије, доласком нових фабрика и инвеститора, опоравља од пљачкашких приватизација, отварају се могућности за нова радна места. Наравно, не ради се о масовном запошљавању као некада, али је важно што ће се ватростални материјали произведени у Краљеву опет наћи на светском тржишту – рекао је први човек града обилазећи погон.