ОТВОРЕН ЕВРОПСКИ ШАМПИОНАТ У ШАХУ У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

У организацији Шаховског савеза Србије и Европске шаховске уније и уз подршку локалне самоуправе, у Врњачкој Бањи се до 14. марта одржава појединачно Европско првенство у шаху за сениоре.

Тим поводом, у централном врњачком парку, у присуству општинских и челника европског и националног шаховског савеза, отворен је својеврсни „Шаховски кутак“ који ће уз велику таблу на плочнику красити и мермерна фигура шаховске краљице, висока два метра, симболично откивена у част ове древне игре и Врњачке Бање као краљице српског континенталног туризма.

фото: инфоКВпрес

Управо у овом делу бањског парка мештани и гости Врњачке Бање су деценијама уназад играли шах под отвореним небом на уцртаним таблама, а овај пројекат реализован је заједничким снагама овдашњег Културног и Спортског центра.

фото: инфоКВпрес

– Шах у Врњачкој Бањи има вишедеценијску традицију, а довољно је подсетити да су се овде својевремено одржавала значајна и престижна међународна такмичења – рекао је Бобан Ђуровић, председник врњачке општине, најавивши домаћинство и Светског шаховског купа наредне године.

На овогодишњем првенству старог континента учествује 525 шахиста, међу којима и 40 жена, из укупно 45 европских држава.

фото: инфоКВпрес

– Врњачка Бања је престоница српског, а свакако и европског шаха и драго нам је што се овај турнир одржава управо овде – поручио је Зураб Азмајапарашвили, председник Европске шаховске уније након што је са Ђуровићем и Драганом Лазићем, председником Шаховског Савеза Србије, на шаховској табли у парку повукао први потез чиме је турнир и симболично отворен.