ОДРЖАН ТРАДИЦИОНАЛНИ САЈАМ ЗАПОШЉАВАЊА

Око 6.300 званично незапослених Краљевчана са евиденције филијале Националне службе за запошљавање (НСЗ) били су у прилици да на традиционалном Сајму запошљавања, одржаном у Дому војске, остваре директан контакт са потенцијалним послодавцима, да предају своје радне биографије и на лицу места сазнају и најситније детаље о појединим радним местима. 

На овом Сајму, према речима Снежане Прелић, директорке краљевачке филијале НСЗ, потребу за око 1.500 радних места исказало је укупно 43 послодаваца. 

фото: инфоКВпрес

– Присутно је 40 домаћих послодаваца и три страна инвеститора. Понуда радних места је веома разнолика, а највише се тражи кадар у машинско-металској струци, али не заостају ни текстилна, дрвно-прерађивачка, угоститељска, прехрамбрена, административна и туристичка струка – каже директорка Прелић.

Она је додала да је чест случај да се послодавци сусрећу са проблемом недостатка радног искуства, па је овом приликом уприличена и додела одобрених одлука о похађању стручне праксе за 38 незапослених.

фото: инфоКВпрес

Сајам запошњавања посетили су и ученици завршних разреда свих краљевачких средњих школа који су били у прилици да сазнају детаље о појединим радним местима, као и условима за заснивање радног односа, висини зареде, каријерном вођењу, као и могућностима преквалификације и доквалификације.

– Наша привреда подржава дуално образовање, тако да овдашња Машинско-техничка, Електротехничко-саобраћајна, Пољопривредна, Економска и Шумарска школа већ раде по том систему и њихови ђаци похађају праксу код будућих послодаваца – нагласила је Бојана Маринковић, начелница Школске управе Краљево.


– У овогодишњем буџету за активне мере запошљавања издвојено је 13,6 милиона динара. Та средства ћемо једним делом удружити са филијалом НСЗ, а сарађиваћемо и са другим организацијама у пројектима који подразумевају нова радна места – истакао је овом приликом др Предраг Терзић, градоначелник Краљева. – Надам се да ће млади, као и они који спадају у категорију теже запошљивих особа, захваљујући субвенцијама НСЗ и локалне самоуправе успети да дођу до посла.