БУЈИЦЕ НАПРАВИЛЕ ШТЕТЕ

Обилне падавине минулог викенда у краљевачком крају покренуле су бујичне водотокове који су, сливајући се са оближњих планина, направили штету на локалној саобраћајној инфраструктури, као и и на појединим сеоским домаћинствима у које је продрла вода.

Готово иста слика може се видети у атару села Лађевци, Обрва, Милочај, Ратина, Милаковац, Драгосињци и Ковачи где се, немајући где да отекне, вода здржала у двориштима домаћинстава.

фото: инфоКВпрес

– Сваке године се понавља иста прича. Због неочишћених одводних канала за атмосферску воду и фекалну канализацију двориште је под водом која је ушла и у помоћне објекте и надомак куће. То се дешава зато што поједине комшије не дозвољавају приступ машинама за чишћење кроз своја имања. Па, због њих неколико последице трпи цело село – огорчено каже Зорица Дуганџић из Обрве.

фото: инфоКВпрес

Њене речи потврђују и комшије, као и градоначелник Краљева др Предраг Терзић који је нагласио да се за чишћење водотокова другог реда сваке године из градског буџета издвајају значајна средства, али да је редак случај да се уређење и обави у потпуности. 

– Уместо да се на време одраде ти превентивни радови и направе припреме за потенцијалне обилне падавине, ми сваке године имамо исту ситуацију због самовоље неодговорних домаћина. Тај проблем коначно морамо да решимо и да заштитимо савесне грађане чија су имања на удару бујица. Морамо да будемо одговорни и да заједничким снагама спречимо последице – поручује Терзић, додајући да струно-оперативни тим Градског већа, бар засад, није дао препоруку за проглашење ванредне ситуације.

фото: инфоКВпрес

Он је додао да се саобраћај са оштећених локалних путева преусмерава на алтернативне правце, као и да су радови на појединим инфаструктурним деловима, попут оног на путу Драгосињци-Отроци, већ у току, а да ће се остала, обимнија санација обавити чим се стабилизују временске (не)прилике.– Сва вода која се претходних дана сливала са оближњег Котленика, са надморске висине од око 700 метара, преко Цветака, Лађеваца и Тавника, завршила је у атару села Обрва, у делу где су поједини одводни пропусти запушени. Због тога се вода задржала у двориштима и економским домаћинствима – каже Радоица Кочовић, члан Градског већа задужен за ванредне ситуације. – Лоша вест је што се најављују нове падавине наредних дана, а добра је што је ниво оближње Западне Мораве доста низак и дозвољава да се већа количина  воде из притока ипак уилије у ову реку.