ДИВЉЕ ДЕПОНИЈЕ НИЧУ КАО ПЕЧУРКЕ

Број дивљих депонија у Краљеву и околини, као уосталом и у читавој Србији, практично је немогуће прецизно утврдити јер се готово свакодневно „откривају“ нова нелегална ђубришта као својеврсна слика и прилика и одраз опште еколошке свести и (не)одговорности.

На једну такву, нову, дивљу депонију, двадесетак километара удаљену од Краљева, пронашли смо у атару села Стубал, у рукавцу Западне Мораве.

фото: инфоКВпрес

На, по слободној процени, двадесетак ари, на обали као и у самој устајалој води прекривеној жабокречином, затекли смо огромну количнину разног отпада – од старог намештаја, преко делова дотрајале беле технике, па све до великог броја најлон џакова са пластичном амбалажом, уредно запакованих и немарно бачених.

фото: инфоКВпрес

– Није то од јуче, само нико неће да пријави именом и презименом јер неће да се замера и, евентуално, себи направи проблеме. Лакше је окренути главу на другу страну и гледати своја посла – кратко нам је рекао један мештанин Стубла не желећи да се превише упушта у ову тему.

Иако им је легло заразе недалеко од кућног прага и имања, ни његове комшије не желе да коментаришу, истичући „да није тешко утврдити ко баца највећи део смећа у рукавац реке јер на најлонским џаковима чак пише име фирме“.

фото: инфоКВпрес

– И ту се, уз тотално неодговорно, рекао бих чак и безобразно понашање појединаца, јавља нови проблем јер Комуналној инспекцији мора да се случај пријави именом и презименом. Тек по налогу инспекције ми можемо да ванредно реагујемо. Конкретно, овде би интервенција захтевала и ангажовање додатне механизације јер се ради о неприступачном терену који се већим делом налази под водом. Било како било, морамо да одрадимо санацију  – каже Новица Лишанин, директор Јавног комуналног предузећа „Чистоћа“ у Краљеву.

фото: инфоКВпрес

О овом еколошком проблему информисан је и градоначелник Краљева др Предраг Терзић који је, видевши запањујуће фотографије, поручио да ће захтевати да надлежне градске службе и инспекције реагују у најкраћем року.

фото: инфоКВпрес

– Све ћу одмах пријавити начелнику Градске управе са захтевом за хитну реакцију – нагласио је градоначелник Терзић. – Овакве су ствари недопустиве, али је најгоре то што док се санира једна дивља депонија на једној страни наше територије, на другој се појаве бар још две. 


фото: инфоКВпрес

Дa ипак има и оних који се искрено брину о животној средини показује акција која је почетком априла ове године спроведена у ибарској клисури недалеко од Краљева. Током два викенда око педесетак активиста, волонтера, планинара и заљубљеника у природу самоиницијативно је учествовало је у чишћењу корита Ибра и његовог приобаља у подножју и околини средњовековне тврђаве Маглич, прикупљајући отпад на веома непристипачном терену и стрмим обалама. Иако је то само „кап у мору“ мора се одати признање свим учесницима акције.