ЗАПОЧЕЛИ ОТКЛАЊАЊЕ ПОСЛЕДИЦА БУЈИЧНИХ ПОПЛАВА

Поучени искуствима из више наврата током минуле деценије, чим су то временске прилике допустиле Краљевчани су започели отклањање последица поплава и изливања бујичних водотокова у свом крају.

Уз наставак испумпавања воде која се још задржала у појединим двориштима, путарске екипе увелико механизацијом санирају локалне и некатегорисане сеоске путеве како би се омогућила проходност саобраћаја. Једна од поправки обавља се у засеоку Милутиновићи, између села Дракчићи и Врдила, где је водена стихија, носећи све пред собом, тешко оштетила прилазе домаћинствима.

фото: инфоКВпрес

– Наше екипе су константно на терену и обавићемо дефектажу некатегорисаних путева и свих оштећених праваца. Оспособили смо оштећени мост у селу Лазац, интервенисали смо и на подручју Пекчанице, Лопатнице, Богутовца, Адрана, Врдила и Дракчића, а пуне руке посла, према листи приоритета које је одредио Градски штаб за ванредне ситуације, очекују нас и у нардном периоду – каже Мирко Вуковић, директор ЈКП „Путеви“ из Краљева, додајући да су успостављене аутобуске линије заобилазним путевима према Цветкама, Обрви, Лађевцима и Вољаљвчи.

фото: инфоКВпрес

  

Истовремено, обавља се планска механичка асанација стамбених и помоћних објеката на поплављеном подручју уз обавезну дезинфекцију која је поврена стручњацима овдашњег Завода за јавно здраваље и Ветеринрског института Краљево (ВСИ).

– Потребно је да граћани најпре обаве механичко чишћење како би могла да се уради дезинфекција. Овакве бујичне поплаве могу, евентуално, изазвати неке здравствене проблеме код животиња, тако да је потребан појачан надзор. Не очекујем ескалацију у том погледу, али апелујем да се свака промена пријави надлежном ветеринару – каже Мишо Коларевић, директор ВСИ.

фото: инфоКВпрес

После повлачења воде, иза бујица су остале велике количине муља, блата, свега онога што су набујали потоци нанели. Вода се испумпава, пере се поплављени намештај, чисте дворишта и помоћне просторије, а иста слика може се видети у атарима свих краљевачких села и насеља захваћеним поплавом.

– Поновила се ситуација од пре четири године. И сада се за кратко време све нашло под водом – каже Милош Дукић из Дракчића. – Имамо штету и на кући и на пољопривредним објектима. Почели смо санацију, а уздамо се и у помоћ локалне самозправе и државе.


фото: инфоКВпрес

Према речима Радоице Кочовића из Градског штаба за ванредне ситуације, штету на инфраструктури Јавном предузећу за уређивање грађевинског земљишта пријављују преседници Месних заједница поплављених подручја, док ће пријава штете на домаћинствима, пољопривредним и привредним објектима ускоро бити омогућена на шалтерима Градске управе у Краљеву о чему ће грађани бити благовремено обавештени. Рок за пријаву штете биће 15 дана од укидања ванредне ситуације која је још на снази.


Осим министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горана Весића који је минуле суботе са Зораном Дробњаком, директором „Путева Србије“ и Александром Антићем, директором „Кородора“, обишао урушени мост у Адранима на Ибарској магистрали, нико од министара и државних фуккционера, бар засад, није посетио поплављена подручја у краљевачком крају. За разлику од њих, градоначелник Краљева др Предраг Терзић са својим најближим сарадницима и једним бројем локалних челника константно је на терену обилазећи најугроженије тачке.