УСПЕШНА ГЕНЕРАЦИЈА КРАЉЕВАЧКИХ ГИМНАЗИЈАЛАЦА

Иако су увелико пред вратима десете деценије живота ни ове године нису пропустили да обележе годишњицу велике матуре, да се поново виде, оживе успомене и сећања, поразговарају и подсете прошлих времена, питају се за здравље и породице, присете се школских другова и оних који више нису међу њима…

Матуранти краљевачке Гимназије генерације 1954/55. обележили су ових дана 68. годишњицу матуре. Вишедеценијској традицији скромно и свечано, како и доликује једној од најуспешпнијих генерација у послератном Краљеву, што са оправданим поносом истичу. 

Прецизна евиденција о сваком гимназијалцу ове генерације каже да је од укупно 141 матуранта, чак 81 је завршило факултет, од којих 21 Филозофски, 18 Медицински, 11 Електротехнички, деветоро Правни, петоро Архитектонски, двоје Фармацеутски факултет, а имали су и једног дипломца Музичке академије.

– Наша генерација је изнедрила више доктора наука, угледних професора, изванредних лекара, математичара, цењених правника и економиста, генерала, пуковника, друштвених и јавних радника и познатих спортиста. Међу нама су носиоци бројних домаћих и међународних признања, високих одликовања, као и признања заслужних грађана свог града Краљева – каже Зоран Павићевић, падобранац светског угледа, вишестуки шампион Југославије, светски рекордер из 1957. и носилац „Златног орла“.

Окупљање за годишњицу матуре ни овога пута нису пропустили проф. др Томислав Мареновић, начелник Одељења анестезиологије ВМА, својевремено председник анестезиолога Југославије, као ни Слободан Адамовић, поред осталог некадашњи секретар СО Краљево, генсек Регионалне привредне коморе, кошаркаш и дугогодишњи председник КК Слога и члан председништва КСС, омладински и сениорски првак Србуије у шаху 1963…

– У овој генерацији мноштво је оних који су веома успешни у својој струци и јавном животу – истиче Адамовић. – Набрајање би одузело много времена и простора, а о неког би се, на кога је већ пала звездана прашина, вероватно и огрешили. Зато је и најбоље речи да смо сви заједно били и остали пријатељи, чланови једне велике и срећне школске породице.