ВРСЕЛО НА ИБАРСКИМ БРЗАЦИМА

Уз неизоставне трубаче, песму, игру и забаву према свачијој вољи, могућностима и укусу, данас је на Ибру, под командом градоначелника Краљева Предрага Терзића као „капетана“ пловидбе, одржан традиционални „Весели спуст“ – највеселија и у Србији најстарија журка на води, која траје већ пуне 34 године!

фото: инфоКВпрес

Након поздравних речи „капетана“ Предрага Терзића, уз Бајагину химну о спусту – „Надувај чамац, попни се на прамац, данас је на Ибру саобраћај густ…“, отпочела је овогодишња весела регата. На свему што може да плови или бар плута, трасом дугом 27 километара, од средњовековног Маглича, па све до Краљева, вишечасовном весељу и забави више хиљада сплавара из готово свих крајева Србије,али и из земаља у окружењу као да није било краја. Играло се, певало, мезило и пијуцкало готово на сваком од неколико стотина маштовитих пловила и чамаца, а добар „штимунг“ долином Ибра ширило је и бар још хиљаду радозналих посматрача, распоређених на обалама дуж целе трасе.

фото: инфоКВпрес

– Ова манифестација има душу. Спуст ибарским брзацима представља посебан доживљај. Ове године дошло нас је дванаест, догодине надамо се биће нас више – говоре гости из Костолца.

фото: инфоКВпрес

Током пловидбе „спусташи“ су прву паузу имали у Богутовцу, а потом и у Матарушкој Бањи, где их је дочекало бесплатно окрепљење – традиционални „сплаварски пасуљ“. Најупорнији овогодишњу регату завршиће су у поподневним сатима на градској плажи.

фото: инфоКВпрес

О безбедности спусташа са обале, и на води, бринуле су екипе Дома здравља, Ватрогасно-спасилачке бригаде, Црвеног крста и Кајак клуба „Ибар“.

фото: инфоКВпрес


И ове године у оквиру недеље „Веселог спуста“ организован је и богат забавни програм. Краљевчане и њихове госте предходних дана забављали су „Црвена јабука“, „Деца лоших музичара“, „Ортодокс Келтс“, „Партибрејкерси“, Нигор и Ана Бекута. Овогодишња манифестација биће затворена вечерас на градском тргу – натупима Раде Манојловић и ватрогасног оркестра „27. септембар“.