ОБЕЛЕЖЕН ДАН СРПСКЕ АВИЈАЦИЈЕ

Пригодном свечаношћу, смотром јединица и изложбом средстава ратне технике, на војном делу аеродрома „Морава“ у Лађевцима, недалеко од Краљева, припадници 98. ваздухопловне бригаде Војске Србије обележили су  Дан рода авијације и крсну Славу – Светог Илију “Громовника“, којег српски ваздухопловци славе као свог заштитника још од 1924. године.

фото: инфоКВпрес

Свечаности у Лађевцима, осим бројних војних званичника, присуствовали су и представници краљевачке и чачанске локалне самоуправе, полиције и Жандармерије, пензионисани официри, као и бројни гости.

фото: инфоКВпрес

– Од 2016. године извршено је опремање РВ и ПВО авионима МиГ-29, вишенаменским хеликоптерима Ми-17 и Х-145, борбеним хеликоптерима Ми-35, авионима „ласта“, даљински пилотираним ваздухопловима, као и средствима за опслуживање летења уз модернизацију, ремонт и продужетак ресурса на делу фаздухоплова  – рекао је бригадни генерал Бране Крњајић, заменик комнданта РВ и ПВО. 

фото: инфоКВпрес

Према његовим речима, у народном периоду очекује се наставак интензивног опремања, изградње и адаптације инфраструктурних објеката, али и попуна са младим и стручним кадровима.

– Свесни смо да су пред нама нови изазови, али сам сигуран да ћемо правилним усмеравањем расположивих ресурса и изражавањем тежишта извршити све постављене задатке и подићи ниво оперативних стабилности РВ и ПВО – нагласио је бригадни генерал Крњајић.

фото: инфоКВпрес

Идеја о увођењу ваздухопловства у наоружање војске Краљевине Србије, иначе, зачета је још 2. августа 1893. године уредбом о формирању целе војске којом је било предвиђено да се по једна ваздухопловна балонска чета налази у саставу сваке дивизије. Две деценије касније, 1912. године група српских официра упућена је на школовање и обуку за пилоте у Француску, а упоредо са обуком извршена је и куповина авиона. Наредбом министра војног Радомира Путника потом је формирана ваздухопловна команда у Нишу чиме је Србија стала раме уз раме са тада малим бројем земаља у свету које су имале војно ваздухопловство.