НАРЦИСУ У ПОХОДЕ

После једногодишње паузе, у организацији краљевачког ПСД „Гвоздац, а под покровитељством Туристичке организације и локалне самоуправе, на планини Столови повише Краљева у недељу, 12. маја, биће одржана традиционална планинарско-туристичка манифестација „Нарцису у походе“.

Половином маја, као ретко где у Србији, падине Столова забеле се од цветова дивљег нарциса, а љубитељи природе из свих крајева Србије не пропуштају прилику да уживају у овом мирисном цвећу и чарима нетакнуте природе планине југозападно од града на Ибру.

– Апелујемо на све на учеснике лепе манифестације да не беру нарцисе, већ да му се диве и уживају у овој заштићеној врсти. На тај начин помоћићемо несметани опстанак овог цвета у свом природном станишту – поручују из ПСД „Гвозадац“. 

фото: инфоКВпрес

Полетак „похода“ заказан је за 8 сати у Каменици. Планинарска траса, све до Усовице, врха Столова на надморској висини од 1.375 метара где и расту најлепши и најмириснији нарциси, дугачка је двадесетак километара са висинском разликом од око 1.000 метара, а планинари слабије кондиције моћи ће да користе краћу и лакшу стазу дужине 11 километара са успоном од око 700 метара.

Као и претходних година, како је најављено, у Планинарском дому „Зорица Гиздавић“ у Брезни, за све који то желе обезбеђен је планинарски ручак по симболичној цени од 300 динара, односно донацији за помоћ у функционисању овог Дома.