ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Полагањем венаца на споменик „Отпора и победе“ у парку код железничке станице и одавањем поште погинулим родољубима у Другом светском рату, у Краљеву је на пригодан начин обележен 9. мај – Дан победе над фашизмом.

Овом приликом, венце на споменик положили су градоначелник Краљева др Предраг Терзић, представници Рашког округа, Друге бригаде копнене војске Србије, Полицијске управе, БИА, Одреда Жандармерије, као и и делегације јавних установа и борачких удружења.

фото: инфоКВпрес

– Дан победе је велики празник када се сећамо свих жртава у борби против фашизма и нацизма у Другом светском рату. Србија је била на исправној страни историје. Наш народ је дао велике жртве и зато треба да се сетимо фашистичких злочина и у Крагујевцу, и у Краљеву и Јајинцима, да се сетимо логора где су страдали Срби, Јевреји и Роми – рекао је овомн приликом градоначелник Терзић. – Наш народ нема чега да се стиди већ да негује особине својих предака, да се бори за своју државу, сувереност и независност. 

фото: инфоКВпрес

Немачки фашисти су, подсећамо, октобра 1941. у граду на Ибру стрељали више од две хиљаде невиних цивила, док је приликом борби за ослобођење, у жестоким окршајима са крволочном дивизијом „Принц Еуген“, погинуло 67 наших и више од 300 бораца совјетске Црвене армије.

фото: инфоКВпрес

– Због будућих поколења имамо обавезу да се, бар на овај датум, на Дан победе над фашизмом, сетимо свих невиних жртава Другог светског рата – поручио је др Милан Матијевић из Друштва за неговање традиције народноослободилачких ратова „Јово Курсула“.