ОДРЖАНА ДЕВЕТА “ФРЕЗИЈАДА”

Уз свечани дефиле делом Ибарске магистрале и центром села, занимљива такмичења и пригодан културно-уметнчки и забавни програм, у Прогорелици овог викенда одржан је традиционални, девети по реду скуп љубитеља и власника мотокултиватора – „Фрезијада 2023“.

фото: инфоКВпрес

У организацији овдашњег Удружења грађана „Долина краљева“, Месне заједнице Прогорелица и истоименог фудбалског клуба, ова несвакидашња манифестација и ове године је окупила педесетак власника и љубитеља лаких пољопривредних машина – мотокултиватора, популарних фреза, из целог краљевачког краја и околине. 

фото: инфоКВпрес

– „Фрезијада“ из године у годину има све више поклоника, па тако уз учеснике имамо и оне који немају ову пољопривредну машину али долазе како би се провозали фрезом јер ми за свакога на приколицама нађемо слободно место –  каже Славко Марић, председник Удружења „Долина краљева“. – Као и лане, уз победнике такмичња, награђујемо и три најоригиналније фрезе, а награде су печено прасе, гајба пива и пет литара домаће ракије.

фото: инфоКВпрес

Одавно је познат податак, што се у Прогорелици с поносом истиче, да ово село надомак Краљева и ибарске клисуре има највише фреза у Србији по броју становника. Овдашњи мештани су, наиме, још почетком осамдесетих година прошлог века, понајвише због недостатка новца и уситњености земљишта у атару свог села, дали предност мотокултиватору у односу на трактор као пољопривредној машини.

фото: инфоКВпрес

У склопу „Фрезијаде“ фудбалски турнир и сеоске спортске игре одржани су још у суботу док је у недељу ујутро најпре седморо учесника демонстрирало своје завидне вештине у брзом савладавању чуњева, а победник је остварио време од 19 секунди. 

фото: инфоКВпрес

Уследио је потом традиционални дефиле, а накинђурене фрезе, украшене бројним српским заставама, „загрмеле“ су најпре кратком вожњом Ибарском Магистралом, а затим и локалним путем кроз село. 

фото: инфоКВпрес

А, како то и приличи оваквој манифестацији, ни овог пута није изостало популарно „треће полувреме“, па ће уз иће и пиће, музику и добро расположење, дружење потрајати до касних вечерњих сати.