ОТВОРЕНА АНГИО САЛА У ОБ “СТУДЕНИЦА”

У присуству директорке РФЗО проф.др Сање Радојевић Шкодрић и државних секретара у Министарству здрава др Мирсада Ђерлека и доц.др Александра Стефоског, у Општој болници „Студеница“ у Краљеву отворена је најсавременија ангио сала.

У ову ангио салу, неопходну за ефикасну дијагнозу и лечење кардиоваскуларних болести, држава је уложила 100 милиона динара. Адаптација је започета у јуну ове године и завршена је у рекордном року уз инсталацију опреме и обезбеђивање потрошног материјала, стентова, баум катетера, пејсмејкера…

фото: инфоКВпрес

– Кадар краљевачке болнице је упућен на едукацију, а до тада овде ће долазити експерти са Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“, КВЦ „Земун“ и КБЦ „Србије“ који ће радити свих пет дана у недељи, како дијагностику тако и интервенције, односно уградњу стентова – каже проф.др Сања Радојевић Шкодрић.

Према њеним речима, људи у Србији највише умиру управо од кардиоваскуларних болести и зато су савремене ангио сале од огромног значаја за њихово здравље.

фото: инфоКВпрес

– Осим што ће Краљевчанима бити лакше да овакве интервенције обављају у свом граду, са овом савременом ангио салом испуњава се и златни стандард у кардиологији, а то значи у првих 60 минута ће пацијенту бити урађене дијагностика и интервенција и на тај начин спречено трајно оштећење срца – додала је директоркса РФЗО.

Нова ангио сала намењена је првенствено Краљевчанима али ће, по потреби, моћи да се раде интервенције и грађанима Чачка, Рашке, Врњачке Бање и Трстеника.

фото: инфоКВпрес

– Нешто што смо чекали годинама коначно се остварило. Укупно 12 специјализаната интерне медицине је тренутно на терцијалном нивоу и надамо се њиховом брзом повратку, а до тада ћемо бити потпомогнути кадровима из Клиничко-болничких и Универзитетских центара – нагласио је др Зоран Мрвић, директор ОБ „Студеница“. – Ово је велики бенефит за пацијенте али и за државу јер је трошак који смо имали за транспорт до Крагујевца или Београда много већи него када се у нашој установи уради интервенција.


– Желимо да побољшамо здравствену заштиту у овом делу Србије и оно што радује је да држава показује оно што смо и обећали, да ћемо у сваком делу наше земље омогућити пацијентима да имају квалитетну здравствену заштиту, обогаћену са новим здравственим услугама – рекао је др Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министрству здравља. – У последњих пет година уложено је милијарду евра у здравствени систем Републике Србије и на тај начин докзујемо колико бринемо о свим својим грађанима, њиховом здрављу и животима.