СЕЋАЊЕ НА КРВАВИ ФАШИСТИЧКИ ЗЛОЧИН

Православним парастосом који су на „Гробљу стрељаних 1941.“ служили свештеници жичке епархије, комеморативном седницом Скупштине града као и низом пригодних манифестација, у Краљеву је обележена 82. годишњица фашистичког злочина у којем су окупаторски војници Вермахта стрељали више од две хиљада невиних цивила.

фото: инфоКВпрес

Под зверским геслом „Сто за једног“, Немци су у знак одмазде за само неколико октобарских дана 1941. године осим тадашњих житеља града на Ибру стрељали и бројне избеглице из свих крајева Југославије, а највише из Словеније које су, прогоњене фашистичким терором уточиште покушале да (про)нађу у Краљеву.

фото: инфоКВпрес

У присуству бројних Краљевчана, ђака овдашњих школа, уз запаљене свеће и звуке сирена, венце и цвеће на хумке страдалих родољуба, осим њихових потомака, положили су и градоначелник Краљева др Предраг Терзић и челници локалне самоуправе, представници Војске Србије, полиције и Жандармерије, као и делегације братског града Марибора политичких странака, борачких и других удружења.

фото: инфоКВпрес

– Превише је туге уткано у историју овог нашег краљевског града. Сувише је октобарске туге да бисмо се безбрижно смејали. А опет, превелика је срећа наследство које као ретко ко имамо. Надајмо се,  Бога за помоћ молимо, да за потомке своје створимо прошлост поноса вредну. Учимо децу љубави, пријатељству, правим, вечним вредностима, подижимо их тако да сутра потврди да нисмо залуд постојали – одајући пошту стрељанима рекао је, поред осталог градоначелник Терзић. – На то нас ово место, овај „град у граду“, овај крвави октобар, ова вечна учионица живота, обавезују.

фото: инфоКВпрес


У амфитеатру Гробља стрељаних, глумци Краљевачког позоришта извели су поетско-музички програм „Камена успаванка, по избору текстова и у режији Александре Ковачевић, док је на комеморативној седници локалног парламента беседио историчар др Дејан Ристић, директор Музеја жртава геноцида у Београду.