ПАМТИМО БРАНИЦЕ ОТАЏБИНЕ

Пригодним програмом, православним парастосом и полагањем венаца на спомен обележје борцима погинулим у ратовима на простору бивше Југославије од 1991. до 1999. године, у Краљеву ће у недељу бити обележен Дан сећања на браниоце отаџбине и уједно дведесетпета годишњица злочиначке НАТО агресије на Србију.

фото: инфоКВпрес

У одбрани отаџбине и оружаним сукобима на Косову и Метохији 1999. против терориста такозване ОВК, потпомогнуте НАТО снагама и западним плаћеницима, са територије тадашње општине Краљево учествовало је више од 5.000 бораца, што у редовном, што у резервном саставу Војске СРЈ. Kући се, нажалост, није вратило 77 храбрих бораца, док је више од стотину рањено.

фото: инфоКВпрес

– Не смемо да заборавимо њихову храброст и жртву, као ни све оне који су учествовали или дали свој допринис у одбрани своје државе и свог народа – каже Војислав Вукашиновић, један од храбрих бораца наше војске који су у пролеће 1999. учествовали у жестоким окршајима код забачене карауле Кошаре на Проклетијама. – Наша је дужност да им увек укажемо дужно поштовање и захвалност, као и да научимо потомке да поносно чувају сећање. 

фото: инфоКВпрес

Током 78 дана, колико је 1999. године трајало НАТО бомбардовање, Краљево је на мети ваздушних напада било чак 54 дана. Према доступним подацима, у укупно 172 напада, у којима је теже или лакше повређено 37 цивила, укупно је уништено или оштећено 1.750 војних и цивилних објеката. На краљевачки крај бачено је више од 600 разних експлозивних пројектила, а најчешће су бомбардовани војни аеродром у Лађевцима где је 24. марта 1999. пала и једна од првих НАТО бомби, касарна у Јарчујаку, као и војни и цивилни објекти у Богутовцу, Витановцу, Ратини, Мрсаћу, Цветкама… 

фото: инфоКВпрес

У целом Рашком округу оштећено је или потпуно срушено око 2.500 кућа, 1.200 станова, 12 школа, седам здравствених станица, два дечја вртића, а тешко је оштећено 20 друмских и железничких мостова, углавном у Ибарској клисури.


Годишњица НАТО агресије, по традицији, биће обележена и у касарни „Јован Курсула“ у оближњем Јарчујаку полагањем венаца на спомен-обележје херојима 252. оклопне бригаде.