ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА НОВЕ ЗГРАДЕ У ДОСИТЕЈЕВОЈ

Уколико не буде неких непредвиђених околности и све протекне према утврђеној грађевинској динамици, друга стамбена зграда у старом радничком насељу у Доситејевој улици требало би да буде завршена и усељена до краја наредне године.

После вишегодишњег ишчекивања и привременог застоја и одлагања због правно-бирократских, а потом и економских перипетија, увођењем извођача радова у посао недавно је коначно почела и друга фаза пројекта Стамбене обнове после земљотреса, првобитно названог Урбана регенерација девстираног радничког насеља. 

Ова фаза, према речима в.д. директора ЈП Градско стамбено у Краљеву Саше Контића, подразумева изградњу друге стамбене зграде с укупно 86 станова, уз рушење седам постојећих, дотрајалих објеката из којих су пресељени крајњи корисници претходне фазе изградње.

– Уговорена вредност свих радова на изградњи ове стамбене јединице је 632,3 милиона динара са ПДВ, а рок за завршетак је 20 месеци од увођења извођача у посао – каже Контић.

фото: инфоКВпрес

Државни капитални Пројекат стамбене обнове после земљотреса чија је укупна вредност још пре више од једне деценије процењена на око 13,5 милиона евра, подсећамо, подразумева рушење пет дотрајалих приземних кућа и 16 девастираних вишепородичних стамбених зграда, изграђених у периоду од 1947. до 1955. године и на тој локацији  изградњу четири нове осмоспратнице са укупно 366 станова. До сада је, у склопу прве фазе, изграђено и крајем 2021. године усељено 106 станова, док ће у актуелној фази бити саграђено још 86 стамбених јединица, површине од 27 до 112 квадратних метара.

– Када у августу наредне године буде завршена и након тога усељена ова нова зграда, створиће се простор да се реализује и трећа фаза пројекта којом је планирано пресељење крајњих корисника у новоизграђену зграду, потом рушење преосталих постојећих објеката и затим изградња треће и четврте зграде – додао је Контић.


– Становници овог насеља изграђеног после Другог светског рата и пре земљотреса који је краљевачки крај задесио 2010. живели су у тешким, готово нељудским стамбеним условима – каже градоначелник Краљева др Предраг Терзић. – Ови људи ће коначно имати живот достојан човека. Надам се да ће се друга и трећа фаза изградње ефикасно реализовати како би преостале породице добиле нови кров над главом.