ПОЧЕЛЕ ПРИПРЕМЕ ЗА ПОПИС СТАНОВНИШТВА

Припреме за Попис становништва, домаћинстава и станова који ће у Србији бити обаваљен од 1. до 31. октобра ове године званично су започете и у Краљеву.

Јавни позив Републичког завода за статистику  за пописиваче отворен је до 5. августа, а у краљевачкој Градској управи ових дана већ је званично стартовала петодневна обука кандидата за градске инструкторе задужене за мониторинг лица која буду ангажована на спровођењу пописа.

Током петодневне обуке кандидати за инструкторе детаљно ће се упознати са методолошко-организационим упутствима и радом у апликацијама за прикупљање података и мониторинг рада пописивача.

– Кандидати за градске инструкоре ће најпре пролазити апликацију за рад пописивача на терену и са практичним примерима више пута пролазити кроз ситуације које се могу јавити током процеса пописа. Након тога следи упознавање са апликацијом за мониторинг пописивача. Све кандидате после обуке очекује тестирање, а резултати теста, активност на обуци, као и општи утисак биће одлучујући у избору градских инструктора  – појашњава процедуру Јасмина Савић, начелница краљевачког Одељења Републичког завода за статистику.

Према њеним речима, после завршеној Јавног позива који траје до 5. августа, кандидате за пописиваче такође очекује петодневна обука за савладавање метотологије пописа, рада у апликацији, као и обилазак терена са инструктором.