ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИРОМАШТВА

Поводом Светског дана борбе против сиромаштва, корисници Народне кухиње у Краљеву добили су данас појачане оброке, пакете основних животних намирница, као и донацију у гардероби и обући коју су обезбедиле овдашње фирме.

Услуге Народне кухиње у граду о којој се стара Црвени крст свакодневно користи 600 најсиромашнијих Краљевчана који свакодневно добијају по пола литра куваног оброка и по пола векне хлеба. Уз то, повремено се обезбеђују и пакети намирница и основних средстава за хигијену за најугроженија домаћинства са руралног, сеоског подручја.

– Ушли смо у трећу деценију како радимо у континуитету захваљујући ресорном Министарству, Црвеном крсту Србије, донаторима, као и локалној самоуправи која константно помаже припремање хране у Народној кухињи. Последње две-три године немамо листу чекања јер се отварањем нових фабрика побољшао материјални статус бројних породица, тако да ни притисак на „народни казан“ више није као раније – каже Радмила Добрић, секретар краљевачког Црвеног крста.

фото: инфоКВпрес

Према њеним речима, у плану је отварање још једног дистрибутивног места Народне кухиње у краљевачком приградском насељу Берановац.

– На том подручју имамо између 30 до 50 корисника. То су углавном старачка домаћинства чијим је члановима компликовано да свакодневно по оброк долазе до центра града – додаје Добрићка.

Корисници услуга Народне кухиње у Краљеву задовољни су оброцима, истичући да им сваки облик помоћи Црвенок крста многи значи.

– Осмочлану породиоцу другачије не бих могла да прехраним – каже Зорица Станковић из оближњег Витановца. – Најважније је да деца нису гладна и да не иду гола и боса.