НЕСВАКИДАШЊА ИЗЛОЖБА КРАЉЕВАЧКЕ НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ

фото: инфоКВпрес

Поводом обележавања јубилеја – 140 година од проглашења имена Краљева, и у сусрет Светском дану књиге и ауторских права, краљевачка Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ приредила је несвакидашњу изложбу под називом „Гласови који трају“.

На стубовима зграде Градске управе у центру града на Ибру постављено је укупно 15 паноа са стиховима познатих краљевачких преминулих песника који су овде живели и стварали, а чија су дела објављивана у бројним песничким едицијама издавачке делатности овдашње Народне библиотеке.

– Књижевни живот Краљева обележили су бројни ствараоци чинећи овај град значајном културном средином. Међу њима се посебно истичу песници. Ова поставка представља стихове петнаесторо аутора од којих неки по књижевној вредности надилазе локални значај. Бивајући међу Краљевчанима, неки читавог живота, а поједини само накратко, својом поезијом задужили су долазеће песничке гласове – каже Јасминка Марковић, в.д. директорка НБ „Стефан Првовенчани“.

фото: инфоКВпрес

У склопу ове поставке на отвореном, Краљевчани су у прилици да прочитају стихове Богдана Мрвоша, Зорана Весковића, Слободана Лазовића, Драгиње Урошевић, Милана Ђокића, Љубише Мишића, Душана Стојића, Василија Милојевића, Радомира Продановића и других који су својом поезијом оставили снажан печат у краљевачком стваралачком наслеђу.

Аутори изложбе која је доступна и у дигиталном формату су мр Ана Гвозденовић и књижевник Дејан Алексић, уредници издавачке делатности краљевачке Народне библиотеке. 

– Краљево је већ две-три деценије један од најзначајнијих и незаобилазних књижевних центара у Србији, а свакако да су томе својим стваралачким опусом значајно допринели и ови песници – нагласио је Алексић. – Идеја се односила и на потребу да се оваква изложба оргханизује на отвореном простору како би Краљевчани пролазећи овуда могли да прчитају стихове ових аутора.