ОБЕЛЕЖЕН ДАН СЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ У НАТО АГРЕСИЈИ

Полагањем венаца крај спомен обележја у центру града, уз православни парастос борцима погинулим у ратовима од 1991. до 1999,, у Краљеву је на пригодан начин обележен Дан сећања на страдале у НАТО агресији на СРЈ пре 24 године.

фото: инфоКВпрес

Чланови породица, пријатељи, представници локалне самоуправе, војске, полиције, политичких странака и борачких удружења положили су овом приликом венце крај спомен плоче са укупно 86 имена погинулих Краљевчана, од којих 77 на Космету.

фото: инфоКВпрес

А, током 78 дана, колико је 1999. године трајало НАТО бомбардовање, Краљево је на мети ваздушних напада било чак 54 дана. У укупно 172 напада, у којима је теже или лакше повређено 37 цивила, уништено је или оштећено 1.750 војних и цивилних објеката. 

фото: инфоКВпрес

На краљевачки крај бачено је више од 600 разних експлозивних пројектила. Најчешће су бомбардовани војни аеродром у Лађевцима, касарна у Јарчујаку, као и војни и цивилни објекти у Богутовцу, Витановцу, Ратини, Мрсаћу, Цветкама…

фото: инфоКВпрес

Годишњица НАТО агресије обележена је и у касарни „Јован Курсула“ у Јарчујаку полагањем венаца на спомен-обележје херојима 252. оклопне бригаде.