КРАЉЕВАЧКИ КРАЈ СВЕ АТРАКТИВНИЈИ И СТРАНИМ ТУРИСТИМА

Уз константан пораст домаћих туриста, последњих неколико година евидентан је и значајан пораст броја страних гостију који посећују атрактивне дестинације и знаменитости краљевачког краја.

Тако су, према званичним подацима Туристичке организације Краљево, страни туристи прошле године остварили 36.223 ноћења, а очекује се да ове сезона та цифра буде и надмашена.

фото: инфоКВпрес

– Углавном су то гости из окружења, односно бивших југословенских република, као и из земаља у региону. Највеће интересовање влада за активан одмор, односно рафтинг, пешачење шумским стазама, парглајдинг, боравак у нетакнутој природи и на чистом ваздуху, управо за оно чиме је богат наш крај, али и за овдашњи ноћни живот и добру забаву – каже Игор Тешић из ТО Краљево.

фото: инфоКВпрес

Према његовим речима, приметно је и све веће интересовање за етно и све популарнији гастрономски туризам понајвише у селу Рудно на истоименој висоравни на обронцима Радочела и Голије, у Богутовачкој Бањи, Богутовцу или оближњој Лопатници.

фото: инфоКВпрес

– За делатност сеоског и етно туризима на територији Краљева регистровано је више од 180 објекта, по чему град на Ибру предњачи у Србији – додаје Тешић. – Све ове дестинације бележе раст броја ноћења нудећи квалитетну понуду коју се домаћини труде да обогате захваљујући и својим, као и средствима са конкурса локалне самоуправе за развој и подстицај туризма.

фото: инфоКВпрес

Уз све то, туристима који бораве у краљевачком крају атрактивне су посете средњовековним манастирима Жичи и Студеници, тврђави Маглич у Ибарској клисури, планинама Гоч и Столови, као и бројни културни и забавни садржаји којима обилује свако лето у граду на Ибру.