ОБЕЛЕЖЕН ДАН 98. ВАЗДУХОПЛОВНЕ БРИГАДЕ

Уз постројавање јединица, и у присуству заменика команданта Ратног ваздухопловства и против ваздухопловне одбране бригадног генерала Бране Крњајића, војних званичника, представника локалних самоуправа Рашког и Моравичког округа и бројних гостију, припадници 98. ваздухопловне бригаде Војске Србије са војног аеродрома „Морава“ у Лађевцима, прославили су Дан своје бригаде.

фото: инфоКВпрес

Интеграцијом јединица Ратног ваздухопловства и против ваздухопловне одбране базираних на аеродромима Лађевци и Ниш – 161. и 265. ваздухопловне базе, 98. ловачко-бомбардерског и 119. хеликоптерског пука, као и одељења 353. извиђачке авијацијске ескадриле, ова бригада настала је 2007. године. 

фото: инфоКВпрес

А, као Дан бригаде обележава се 28. новембар, када је 1949. године формиран 198. јуришни пук. Његов наследник је управо 98. ловачко-авијацијски пук који од свих јединица које су ушле у састав садашње бригаде има најдужу традицију и уједно је и најстарија јединица у некадашњем РВ и ПВО.

– Јединица је кроз историју поседовала савремену ваздухопловну технику и високе борбене могућности. Красила ју је висока стручна и борбена оспособљеност, снажан колективан дух и несаломив борбени морал, како у миру, тако и у рату и у годинама искушења –  рекао je пуковник Драган Мрдак, командант 98. ваздухопловне бригаде – Хероизам припадника 98. ловачког-бомбардерског пука 1999. године омогућио је да извршимо највише борбених летова. То нас надахњује и да данас будемо челични бедем одбране и слободе наше отаџбине.

фото: инфоКВпрес

Он је овом приликом нагласио да су припадници ове јединице и минулих година одржали високу способност ваздухоплонве подршке снагама копнене војске, достојно представљали земљу у иностранству и били активни учесници сваке акције помоћи цивилном становништву.

фото: инфоКВпрес

– Сведоци смо убрзаном улагању у капацитете развоја ратног ваздухопловства и Војске Србије. Јединица се опрема најсавременијом техником којом добија и веће способности. После више деценија унапређујемо и инфраструктурне капацитете и можемо се похвалити исправношћу војне технике – нагласио је пуковник Мрдак. – За све то највише су заслужн припадници јединице који су деценијама, не штедећи себе и своје породице, достојанствено настављали часну традицију.