ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА КРАЉЕВА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Полагањем венаца на Споменик ослободиоцима – припадницима Народно ослободилачке војске Југославије (НОВЈ) и совјетске Црвене армије, Краљевчани су на скроман и пригодан начин обележили 29. новембар, Дан ослобођења свога града од фашистичког окупатора у Другом светском рату.

фото: инфоКВпрес

Овом приликом, осим представника локалне самоуправе венце на споменик краљевачким ослободиоцима положили су и припадници Војске Србије, МУП, представници Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова „Јово Курсула“ и других удружења и политичких партија.

фото: инфоКВпрес

После троипогодишње окупације током које су немачки фашисти починили бројне злочине над невиним становништвом и исцрпљујућих борби за ослобођење града на Ибру, једне од најтежих у оквиру завршних окршаја за ослобођење Србије и Југославије у Другом светском рату, Краљево је 29. новембра 1944. године коначно дочекало слободу. Здружене јединице НОВЈ и Црвене Армије су, након 42 дана опсаде, у ноћи између 28. и 29. новембра коначно прешле Ибар и ушле у опустошени град уневши барјак слободе који Краљевчани чувају 79 година.