НАРОДНА БИБЛИОТЕКА „СТЕФАН ПРВОВЕНЧАНИ“ УСТАНОВИЛА НАГРАДУ „ГОРАН ПЕТРОВИЋ“

Само месец дана откако је покренута иницијатива, Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ у Краљеву установила је књижевну награду – „Горан Петровић“ за необјављену збирку прича младих аутора, до 35 година старости.

Уз подршку локалне самоуправе, и сагласност породице, ова награда додељиваће се сваке друге године у част недавно преминулог књижевника Горана Петровића, редовног члана САНУ, који је професионално дозревао у краљевачкој библиотеци, најпре као библиотекар, а потом и као главни и одговорни уредник „Повеље”.

– Горан Петровћ својим књижевним делом није задужио самo Краљево, град у којем је рођен и у којем је провео највећи део свог живота и ту написао своја најзначајнија дела, већ и српску књижњвност и језик. Установљењем ове награде не желимо да нам се деси оно о чему је Горан Петровић писао у свом драмском тексту „Скела“, да парафразирам „дубљи је људски заборав од вирова Дунава“, већ желимо да заштитимо његово име и дело – каже Милош Милишић, председник Књижевног клуба Краљево.

фото: инфоКВпрес

Награда „Горан Петровић“ састоји се од новчаног дела, плакете, објављавања рукописа у едицији „Повеља“ и графике истакнутог уметника Вељка Михајловића, а одлуку о добитнику доносиће стручни жири који ће чинити представници краљевачке библиотеке, „Повеље“ и Града, као и представници САНУ и Филилошког факултета у Београду.

– Награда коју смо основали требало би да оријентише младе ствараоце да пишу кратку приповедну форму, пре свега зато што је Петровић био суверени мајстор у овој области књижевног стварања и што нам се учинило да је роман већ довољно повлашћен формални књижевни обрзац. Петровић је писац који је у стању да надахне младе ствараоце и сиуран сам да ћемо једног дана имати дивну колекцију књига које сабирају кратке прича какве би се и њему свиделе –  нагласио је књижевник Дејан Алексић, уредник „Повеље“, цитирајући реченицу из Петровићевог романа „Опсада цркве Светог спаса“ – хроничар се спокојно смешио спреман да искуси тачност своје повести.


Конкурс за награду „Горан Петровић“ за необјављену збирку кратких прича аутора до 35 година старости отворен је до 1. новембра ове године, што је уједно и крајњи рок за слање рукописа под шифром на адресу: Редакција Повеље, Цара Душана 39, 36000 Краљево, са напоменом – за Награду „Горан Петровић“. Добитник награде биће проглашен 26. јануара 2025. године.