ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА ЕМИРА КУСТУРИЦЕ “КАД МРТВЕ ДУШЕ МАРШИРАЈУ”

У Свечаној сали Скупштине града Краљева која је била тесна да прими све заинтересоване посетиоце, у организацији Културног центра „Рибница“, одржана је промоција књиге „Кад мртве душе марширају“ Емира Кустурице коју је прошле године објавила Издавачка кућа „Catena Mundi”.

Ова књига нашег филмскиог уметника светског реномеа, ангажованог интелектуалца и књижевника, како се овом приликом могло чути, заправо представља Кустуричин збир запажања и реакција на време у којем живимо, узнемирава, буди и охрабрује читаоца, истовремено тражећи одговоре на питања – Како је капиталистичка похлепа створила технолошког монструма који прети читавом човечанству и хоће ли човек остати човек или ће постати хакована животиња?

фото: инфоКВпрес

– Ова књига је једна врста буквара у којем су изражени многи страхови, попут страха од губљења контроле над артифицијелном интелигенцијом, страха од нарастајућег новог феудализма, од Џефа Безоса и свих оних који су се изненада обогатили за време пандемије, па до страх од трагичног губитка позиције родитеља који се брине о својој деци – нагласио је, поред осталог, Кустурица овом приликом.

фото: инфоКВпрес

Један од најзначајних филмских редитеља и уметника у историји светске кинематографије пише о мангупима из Давоса, о опасностима четврте индустријске револуције по Србију, рату у Украјини и трансхуманизму, на себи својствен начин покушава да открије ко то слободном и усправном човеку ради о глави и како похлепа светских моћника руши све пред собом док не сретне достојног противника.

фото: инфоКВпрес

– Када се човек довољно отуђи, препуштајући вештачкој интелигенцији контролу, онда готово извесно може доћи до стварања ропског поретка. Клаус Шваб и Давос су институције које желе да уведу нови светски поредак који би се базирао на робовима и на  класи богатих. На разлици која се управо сада ствара у читавом свету где је, како каже Мишел Уелбек у својој последњој књизи, богат само онај који има преко милијарду, а сви ови испод се не рачунају у богаташе – нагласаио је Кустурица. – Књига је можда занимљива и по томе што скида са разних портала значајне идеје и што говори о том сукобу који би човек могао да изгуби, а ја се надам да ће још бити савести и да ће процес стварања артифицијелне интелигенције бар у једном делу планете бити под контролом.


У свом књижевном стваралачком опусу Емир Кустурица је до сада објавио пет књига – „Смрт је непровјерена гласина“, „Сто јада”, „Шта ми ово треба”, „Видиш ли да не видим“ и актуелну „Кад мртве душе марширају“.