ЧЕТВРТ ВЕКА НАТО АГРЕСИЈЕ

Православним парастосом који су служилили свештеници жичке епархије, пригодним програмом у Свечаној сали Градске управе и полагањем венаца на спомен обележје борцима погинулим у ратовима на простору бивше Југославије од 1991. до 1999. године, и у Краљеву је обележен Дан сећања на браниоце отаџбине и четврт века од НАТО агресије на Србију.

фото: инфоКВпрес

– То је била агресија, то је био напад без одлуке Савета безбедности УН на једну земљу која се борила против терористичких једница у својој јужној покрајини. Тo није наша срамота. То није мрља на историји српског народа и државе Србије – рекао је др Предраг Терзић, градоначелник Краљева. – Верујем да се у будућности нећемо борити пушкама, да ниједно дете неће остати без оца, сетстра без брата, мајка и отац без детета. Верујем да ћемо побеђивати на другим фронтовима снагом привреде, изградњм нових путева и мостова, запошљавањем људи и јачањем Србије.

фото: инфоКВпрес

Овом приликом, венце крај спомен плоче са укупно 86 имена погинулих Краљевчана, од којих 77 на Космету, положили су чланови породица, пријатељи, представници локалне самоуправе, Рашког округа, Војске Србије, МУП, политичких странака и бројних борачких удружења.

фото: инфоКВпрес

Годишњица НАТО агресије, по традицији, обележена је и у касарни „Јован Курсула“ у оближњем Јарчујаку полагањем венаца на спомен-обележје херојима 252. оклопне бригаде.


фото: инфоКВпрес

На мети ваздушних напада НАТО током 78 дана колико је 1999. трајало бомбардовање, краљевачки крај нашао се чак 172 пута. Том приликом бачено је више од 600 разних експлозивних пројектила,  повређено је 37 цивила, уништено је или оштећено 1.750 војних и цивилних објеката…