ДОВОЉНО НАМИРНИЦА ЗА НАРОДНУ КУХИЊУ

Захваљујући потписивању споразума између Црвеног крста и Министарства за рад, запошљавање и социјалну политику, обезбеђена су средства за несметан рад Народне кухиње у Краљеву током наредних девет месеци.

фото: инфоКВпрес

То практично значи да је у довољним количинама обезбеђено свих 10 основних животних намирница за припремање оброка најсиромашнијим Краљевчанима све до краја ове и у првом кварталу наредне године.

– Осим од ресорног Министарства, уплате нам редовно и устаљеном динамиком стижу и од краљевачке локалне самоуправе. Управо захваљујући средствима од државе и града, као и од донатора, оброци су и много квалитетнији него пре неколико година – каже Радмила Добрић, секретарка краљевачког Црвеног крста.

фото: инфоКВпрес

Услуге Народне кухиње свакодневно користи 600 најсиромашнијих мештана и они редовно добијају по пола векне хлеба и пола литра куваног оброка који је, у складу са могућностима, два до три пута недељно са месом.

– Планирамо отварање још једног дистрибутивног места Народне кухиње на Берановцу где смо од локалне самоуправе добили један објекат на коришћење у периоду до 10 година. На том подручју имамо значајан број корисника којима је компликовано да свакодневно по оброк долазе до центра града, а истовремено би се и растеретио постојећи центар за поделу хране – додаје Радмила Добрић. – Наравно, неопходно је да се објекат најпре реновира, адаптира и приведе намени. Потрудићемо се да то буде у што краћем року.


Упркос повременим проблемима и тешким периодима, Народна кухиња у Краљеву без престанка функционише од 2002. године припремајући оброке за најсиромашније Краљевчане. Многима од њих то је и једино топло јело које поједу током недеље.

– Све је укусно, немам замерке ни на квалитет, ни на количину – каже један од корисника Народне кухиње. – Много ми значи што имам сигуран оброк, а понекад нам следују и пакети намирница и средства за хигијену.