ОСВЕШТАН КРСТ НА ПЛАНИНИ СТОЛОВИ

На Усовици, највишем врху планине Столови, на надморској висини од 1.375 метара, свештеници Жичке епархије освештали су православни крст висок 33 метра чије је подизање на овом месту завршено пре две године.

фото: инфоКВпрес

Свечаности освештавања јединственог православног знамења као симболу Христових земаљских година и својеврсном знаку препознавања православне територије, присуствовало је око стотину грађана, као и представници локалне самоуправе и појединих краљевачких установа и институција.

фото: инфоКВпрес

Иницијатор и носилац овог захтевног пројекта, чија је идеја настала још 2007. године, је Планинарско-спортско друштво „Гвоздац“ из Краљева, а финасиран је искључиво донацијама и добровољним прилозима појединаца, институција, јавних предузећа, приватних фирми и људи из дијаспоре.

фото: инфоКВпрес

– Предстоји нам да урадимо осветљење и неке мање послове на уређењу. За то се, такође, прикупљају донације, а планирано је да крст буде осветљен белом, а за велике празнике црвеном бојом – каже протојереј ставрофор Љубинко Костић, председник Одбора за изградњу православног крста на Столовима.

фото: инфоКВпрес

Осим по столетним шумама, пропланцима, дивљим нарцисима и крду полудивљих коња, тако су Столови препознатљиви и по монументалном знамењу које подсећа данашње и будуће генерације да су у околини настале и српске светиње – средњовековни манастири Жича и Студеница, али и сведочи о страдању српских војника погинулих овде приликом повлачења у Првом светском рату, и представља још једну атракцију за посетиоце овог планинског масива.


фото: инфоКВпрес

Подизање крста на Столовима грађевински и организационо уопште није било једноставно о чему сведоче и подаци да је у темељ са постаментом уграђено више од 140 кубика бетона и око 6.500 килограма арматуре. Челична, решеткаста конструкција крста, чији је распон 21 метар, тешка је 16,5 тона. А, сав тај материјал, као и машине, требало је допремити по тешко приступачном терену и по планинским условима на надомрску висину од 1.375 метара.