ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ПОСВЕЋЕНА ЛЕГЕНДАРНОЈ ГРУПИ „СМАК“

У Галерији Народног музеја у Краљеву отворена је ретроспективна изложба посвећена „Смаку“, једној од најзначајнијих домаћих рок група, чија је ауторка Ксенија Ђерковић, архивиста Историјског архива Шумадије у Крагујевацу и кћерка Слободана Стојановића Кепе, бубњара овог култног бенда.

фото: инфоКВпрес

Осим уобичајених фотографија са концерата и наступа, овом приликом изложени су и музички реквизити, опрема и гардероба коју су чланови „Смака“ користили на сцени, омоти грамофонских плоча, плакати, новински чланци, интервјуи, топ листе и исечци из старих југословенских новина и часописа.

Ксенија ЂЕРКОВИЋ – фото: инфоКВпрес

– Ту су и улазнице са важнијих концерата, попут оног из 1975. године када су били предгрупа чувеном „Дип парплу“. Обухваћен је период од 1971. до великог концерта на београдском Ушћу 2015. године. Ова ретроспективна поставка привукла је публику свих генерација – наглашава Ксенија Ђерковић, ауторка изложбе.

фото: инфоКВпрес

Легендарни „Смак“ су, 1971. у Крагујевцу, основали гитариста Радомир Михајловић Точак, басиста Зоран Милановић и бубњар Слободан Стојановић Кепа. О феномену из срца Шумадије много тога је и написано и речено, а непоновљиве песме попут „Шумадијског блуза“, „Даира“, „Биске“, „Уласка у харем“, или „Црне даме“ и даље су неизоставни део најутицајнијих поглавља свих антологија рок музике на простору бивше Југославије.