ЗБОГ ПОПЛАВА НА ТЕРИТОРИЈИ КРАЉЕВА ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА

Због обилних падавина, изливања бујичних водотокова и пораста водостаја и на Ибру и на Западној Mорави, проглашена је ванредна ситуација на читавој територији Краљева.

Најкритичније је претходне ноћи и јутра било у селу Адрани где је набујала Мусина река, односно локални поток, однела један део моста на Ибарској магистрали, на деоници од Краљева према Прељини.

фото: инфоКВпрес

Због тога се сав саобраћај са ове веома прометне магистралне деонице преусмерава на алтернативне путне правце, на такозвани стари пут Краљево-Чачак, као и преко Мрчајеваца и Груже, односно Поповића и Сирче.

– Тако ће бити док “Путеви Србије“ не санирају мост у Адранима и његову висину ускладе са потенцијалним растом бујичне реке преко које прелази – каже градоначелник Краљева др Предраг Терзић, командант Градског штаба за ванредне ситуације, док је министар Горан Весић у изјави медијима поручио да ће нови мост бити изграђен чим престану падавине и вода се повуче.

фото: инфоКВпрес

Захваљујући интервенцији припадника Србијавода и Ватрогасно-спасилачке чете и овдашњих мештана, као заштита од набујале Мусине реке постављени су џакови са песком чиме је спречено да вода направи већу штету у оближним домаћинствима.

– Да је реакција само мало закаснила, све би било под водом, овако је бар мања штета и домаћинства су сачувана – каже мештанин Радомир Перишић.

фото: инфоКВпрес

Бујице су направиле штету и у облињежој индустријској зони у насељу Шеовац где је под водом десетак дворишта, неколико приватних фирми и пољопривредних објеката.

– Вода се испумпава, поставља се мобилна брана, али је проблем што се вода излила и на локални пут, баш као и на пут Грдица -Опланићи. Проблем је и што је порастао ниво Западне Мораве, па река не може да прими велику количину воде из својих притока – наглашава Радоица Кочовић, члан краљевачког Градског већа задужен за ванредне ситуације.

Као у Адранима и Шеовцу, слична је слика и у сливу Ибра код Краљева, у оближњој Матарушкој Бањи и Конареву, у Дракчићима, Самаилама и Врдилима, као и у селима у подножју Котленика и Гледићких планина.

фото: инфоКВпрес

– Најважније је да није било настрадалих и повређених. Превентивно су евакуисани мајка са бебом и срарији брачни пар и они ће се, чим се вода повуче вратити у своје домове – додаје Кочовић.- Све наше надлежне и комуналне службе су на терену, улажемо огромне напоре надајући се да ће нас наредних дана мимоићи јаче падавине како би се ситуација стабилизовала.

Према речима стручњака краљевачког Завода за јавно здравље, вода у Краљеву је исправна за пиће, а превентивно је из система искључен један бунар овдашњег Водовода.