ПРВА ИЗЛОЖБА ОВАЦА СЈЕНИЧКЕ РАСЕ

У организацији Удружења одгајивача оваца и говеда „Западна Морава 2011“, а уз подршку краљевачке локалне самоуоправе, у поморавском селу Обрва одржана је Прва међуопштинска изложба оваца сјеничке расе.

Ова манифестација, која би према речима организатора требало да постане традиционална, окупила је више од 20 излагача са територије Краљева, суседног Чачка, као и општине Горњи Милановац. Била је то лепа прилика да се одгајивачи оваца, уз такмичење у три категорије, окупе на једном месту, упознају, размене искуства, али и успоставе сарадњу. 

фото: инфоКВпрес

– Смотра сјеничке расе оваца је добар начин да одгајивачи прикажу резултат дугогодишњег рада и стекну увид колико се напредовало у узгоју. Овакве изложбе пружају могућност узгајивачима да чују вредне информације и сугестије које им могу помоћи у даљем узгоју – каже Немања Лечић, представник Института за сточарство.

фото: инфоКВпрес

Сјеничка овца једна је од наших најкрупнијих сојева праменки и доминантна је раса у Србији, а назива се још и пештерска овца.  Ова раса се последњих деценија проширила са Пештера на готово цео западни део Србије, северни део Црне Горе а, како се могло чути, има је и у Босни и Херцеговини.

Душанка Голубовић и Предраг Терзић – фото: инфоКВпрес

– Изложба свакако доприноси видљивости сјеничке врсте која је код нас веома заступљена и квалитетна. Ове овце дају укусно и квалитетно месо, млеко и познати сјенички сир, тако да то представља и одређени бренд Србије  – рекла је, поред осталог, Душанка Голубовић, државна секретарка у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде која је са др Предрагом Терзићем, градоначелником Краљева, посетила изложбу у Обрви.


фото: инфоКВпрес

– И наредних година издвајаћемо средства како би помогли онима који желе да организују изложбе, саветовања или окупљања где ће млади прољопривредници моћи да науче нешто ново – поручио је градоначелник Терзић. – Циљ је да свима који желе да се баве ратарством, воћарством, који желе да свој новац и време уложе у одгој стоке, помогнемо да стекну нова знања како би могли да остваре боље приносе, како би њихове овце и говеда за краће време добиле већу масу и месо било квалитетније.