ОБЕЛЕЖЕН ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ 

Полагањем венаца на споменик српским ратницима на централном градском тргу и пригодним програмом у Краљеву је обележена годишњица пробоја солунског фронта у Првом светком рату, уједно и Дан српског јединства, слободе и националне заставе. 

фото: инфоКВпрес

Овом приликом венце на споменик солунским ратницима положили су челници града предвођени градоначелником др Предрагом Терзићем, као и представници Војске Србије, полиције и овдашњих борачких удружења.

фото: инфоКВпрес

Прва српска јединица која је 15. септембра 1918. године заједно са савезницима пробила Солунски фронт била је, подсећамо, Шумадијска дивизија, у саставу Друге армије војводе Степе Степановића, у којој су се налазили војни обвезници из Краљева и околине. 

фото: инфоКВпрес

Извршивши свој задатак пре предвиђеног рока, припадници те дивизије су чак помогли суседним јединицама у заузимању бугарских ровова. А, после пробоја Солунског фронта, уследио је незадрживи јуриш наших војника који су до 1. новембра дошли до Београда, а потом преко Дрине, Дунава и Саве учествовали у ослобађању српског и осталих јужнословенских народа.