УРУЧЕНЕ ОДЛУКЕ О СУБВЕНЦИЈАМА

У присуству представника локалне самоуправе, Регионале привредне коморе, Удружења пословних жена и Регионалне развојне агенције, у Краљеву је уручена 31 одлука о додели субвенција за  покретање сопственог бизниса и самозапошљавање.

Ове субвенције у укупном износу од 9,3 милиона динара, од којих је локална самоуправа из градског буџета издвојила 4,7 а држава 4,6, намењене су незапосленим грађанима са евиденције краљевачке филијале Национлне службе за запошљавање (НСЗ).

– Субвенција износи 300.000 динара и свакако ће ми много значити на самом почетку који је, како кажу, најтежи при покретању сопственог посла. Одлучила сам се за текстилну производњу јер у тој делатности имам искуства и надам се да ћу бити успешна – каже Мирјана Илић, једна од добитница субвенције.

фото: инфоКВпрес

Према речима Снежане Прелић, директорке краљевачке филијале НСЗ, на овом јавном конкурсу поднете су укупно 72 пријаве за доделу субвенција али је, у складу са финансијским могућностима, одобрен 31 пројекат, па је задатак за наредну годину да се за ову меру активног запошљавања обезбеди још више средстава.   

– Овом приликом приоритет су производне делатности, уз посебну пажњу на категорије теже запошљивих лица. Од 31 одобреног захтева чак 24 припадају женском предузетништву, имамо и добар део младих до 30 година старости, као и дугорочно незапослених лица – нагласила је Прелићка.

Овом приликом субвенције су одобрене за производњу металних конструкција, производњу душека, намештаја, хране за кућне љубимце, козметичких препарата и одеће, као и за занатске делатности попут коуметичарских и фризерских услуга.

фото: инфоКВпрес

– Сигуран сам да ће ови људи имати посла, да ће успети да зараде плате за себе и своје породице – рекао је др Предраг Терзић, уручујући одлуке о субвенцијама. – Многи од њих су и до сада радили, али у сивом сектору, а сада ће моћи да уплате себи радни стаж како би сутра имали пензије, али и да плаћају порезе и доприносе. Тако су овде сви на добитку и зато је важно да наставимо са овим мерама како би запослили што већи број људи.


Нa званичној евиденцији НСЗ тренутно се налази 5.800 Краљевчана, што је 7.000 мање у односу на 2013. годину.

– Краљево има изузетан потенцијал да даље развија привреду и самим тим настави да смањује стопу незапослености. Томе је свакако допринело отварање нових фабрика познатих светских послодаваца, ширење домаће производње и привреде, као и активне мере запошљавања – каже директорка краљевачке филијале НСЗ.