ПОМОЋ ВЛАДЕ ЈАПАНА ДОМУ ЗДРАВЉА У КРАЉЕВУ 

У склопу подршке унапређењу здравственог система у Србији, краљевачкокм Дому здравља Влада Јапана је још пре две године уручила донацују вредну 76.410 евра – комплетно опремљено санитетско возило за реанимацију и три стоматолошке столице.

Иако се возило и медицинска опрема у овој здравственој установи користе од 2021. тек сада су се, како се могло чути, стекли услови за симболичну припомредају и посету званичника амбасаде Јапана.

фото: инфоКВпрес

– Уверен сам да је ова донација обезбедила пружање правовремене здравствене заштите и утицала на побољшање здравствених услова за пацијенте као и за рад медицинског особља – рекао је Ватару Јокохама, прве секретар амбасаде Јапана у Србији.

Он је овом приликом нагласио да су Јапан и Србија две земље које помажу једна другу у тешким временима. 

фото: инфоКВпрес

– Сећамо се помоћи Србије после катастрофалног земљотреса и цунамија у Јапану 2011., а уверен са и да Краљевчани памте нашу помоћ након земљотреса у краљевачком крају 2010. године. Тада је Јапан финансирао реконструкцију зграде Црвеног крста и Основне школе „Димитрије Туцовић“ – нагласио је Јокохама. – Са пријатељским везама дугим више од 140 година, Влада Јапана ће и убудуће подржавати развојне стратегије Владе Србије са фокусом на обезбеђење основних потреба становништва.   

Укупан износ јапанске помоћи кроз пројекте за основне потребе становништва (ПОПОС) у Србији од 1999. године износи више од 16 милиона евра, док укупна јапанска помоћ нашој земљи кроз све пројекте и донације премашује 511 милиона евра.