УРУЧЕНИ СЕРТИФИКАТИ ЕУ О ОДОБРЕНИМ ПРОЈЕКТИМА ПОСЛОВНЕ ИНФРАСТРУКТУРЕ 

Шеф Делегације Европске уније у Србији Емануел Жиофре и Тања Мишчевић, министарка за европске интеграције у Влади Србије, уручили су у Краљеву сертификате представницима 20 локалних самоуправа за бесповрстна средства ЕУ намењених реализацији пројеката укупне вредности од око осам милиона евра.

Овим средствима локалане самоуправе ће спровести пројекте којима ће се, како се овом приликом могло чути, унапредити пословна инфраструктура нарочито у локалним индустријским зонама, као и туристичка инфраструктура, затим додатно развити техничка документација за нове пројекте чиме ће се значајно побољшати услови за инвестирање.

фото: инфоКВпрес

– Уз инвестицију Европске уније од око пет милиона евра за 20 подржаних пројеката, саме локалне самоуправе уложиће близу три милиона евра, као и своје људске и организационе капацитете да те пројекте и спроведу. Очекујемо да ће ови пројекти допринети покретању више од 300 милиона евра нових инвестиција и отварању око 3.000 нових радних места у року од пет година након њихове реализације – рекао је шеф делегације ЕУ Емануел Жиофре, додајући да је ово само део део развојне подршке коју Европска унија, у сарадњи са Владом Србије, пружа друштвено-економском развоју градова и општина у Србији.

Од 20 подржаних пројеката, осам се односи на опремање индустријских зона као и реконструкцију некадашњих фабрика или изградњу иновативних центара и то у Босилеграду, Ваљеву, Крагујевцу, Мионици, Новом Пазару, Прешеву, Ћуприји и Шапцу, пет за развој туризма у Алексинцу, Књажевцу, Краљеву, Малом Зворнику и Ужицу и седам пројеката израде техничке документације као предуслова за развој пословне инфраструктуре у Бајиној Башти, Зајечару, Косјерићу, Лајковцу, Лозници, Сурдулици и Параћину.

фото: инфоКВпрес

– То практино значи да ће у 13 локалних самоуправа почети градања индустријских паркова и обнова постојећих постројења. У једном броју локалних самоуправа започеће рад на побољшању туристичкх потенцијала што је значајан сектор за наш развој – поручила је, поред осталог, министарка Мишчевић. – Ови пројекти кроз програм „ЕУ про плус“ реализују се јужно од Београда, мењају окружење у којем живимо и одговарају на потребе грађана.


Боравак у Краљеву министарка Мишчевић и шеф Делегације ЕУ Емануел Жиофре искористили су да посете оближњу Матарушку Бању која је после вишедеценијског таворења на путу опоравка, као и да се упознају са пројектима обнове водоводне мреже, парковског имобилијара и изградње дечјег игралишта у склопу ревитализације овог природног лечилишта, својевремено познатог и угледног места за рехабилитацију, лечење и одмор.