СИМПОЗИЈУМ СРПСКОГ ЛЕКАРСКОГ ДРУШТВА

Симпозијумом „Краљевачко–студенички дани“ подружница Српског лекарскг друштва (СЛД) у Краљеву обележила је минулог викенда леп јубилеј – 75 година успешног постојања и рада.

фото: инфоКВпрес

Како се овом приликом могло чути, Краљево је изнедрило бројне еминентне лекаре, познате и признате у и ван наше земље. Они и будуће генерације, истакнуто је, следе пут оснивача подружнице СЛД др Обрена Јовића и његових првих сарадника. 

фото: инфоКВпрес

Краљевачку подружницу са 450 чланова већ неколико година води др Стојанка Ратковић, специјалиста опште медицине у овдашњем Дому здравља, пружајући немерљив допринос у едукацији и унапређењу знања и рада свих лекара.

фото: инфоКВпрес

– Велики јубилеји покрећу и подстичу на важан задатак – у речи преточити сећања на заборављене људе, времена и догађаје. Тада посебно постајемо свесни значаја и вредности рада појединаца који су имали природно интересовање да завире у прошлост, истражују, забележе и подсете колико тога можемо са поносом да памтимо. У краљевском граду који је растао и мењао своје име, стварала се и историја медицине овог краја – рекла је др Ратковић.

фото: инфоКВпрес

Гости симпозијума били су велики стручњаци српске медицине – Љубица Ђукановић, специјалиста за интерне болести – нефролог, проф.др Даница Грујичић, специјалиста неурохирургије, проф.др Милош Жарковић, специјалиста интерне медицине – ендокринолог, проф.др Ивана Милошевић, инфектолог -гастроентерохепатолог и проф.др Владимир Биочанин, доктор медицинских наука – стоматологија, који су одржали предавања из своје области.